Translate this page:


Pelgrim Kondre
(Jaja Kondre)

Rev. Leonard Leitzel opende in 1950 een zendingspost onder de Boslandcreolen aan de Boven Cottica, in het district Marowijne. Een belangrijke assistent in dit alles was de heer William Parris. Na de schoonmaak van de plaats, werden er tenten opgeslagen.  

Ondanks de gevaren zoals grote gevaarlijke slangen, hongerige tijgers, maar ook de lowenengee's, heeft Rev. Leonard Leitzel het toch gepresteerd om dit dorp op te zetten. De familie Leitzel verliet Paramaribo in 1950 en vestigde zich op de plaats die nu Pelgrim Kondre genoemd wordt. Het werk in Paramaribo viel onder de leiding van Rev. L. van der Kuyp. 

Op I November 1953 opende de zending een dagschool te Pelgrim Kondre.  Mevr. Johanna Bartelink diende als onderwijzeres op de school, en hield ook buitenpost diensten in de verschillende dorpen rondom Pelgrim Kondre van begin 1952 tot maart 1964. Later kwamen Willen Parris, Ella Paris-Uiterloo en Adam Dijkman. In 1969 werd de school geclassificeerd van Bosland naar GLO school. Het geestelijk en educatief werk onder de Marrons ontwikkelde zich en het werk verspreidde  zich tot andere plaatsen zoals Akalekondee. De school telde later rond de 300 kinderen, met een dependentie op Akalekondee. Deze school heeft technici, chemicus, analist, juristen, onderwijzers, leraren, etc. opgeleverd. 


Rev. E. K. Purcell nam gedurende de vakantie van de familie Leitzel waar op Pelgrim Kondre. Hij had het werk

zodanig getrokken gedurende het ene jaar dat Rev. Leitzel ervan schrok. E. K. Purcell was ook een harde werker. Na die periode vertrok hij naar Curacao om een werk daar te starten.

Pelgrim Kondre kende, naast de kerk en school, ook een internaat voor jongens en meisjes, een vliegveld en een polikliniek. 

Als gevolg van de fusie op 25 juni 1968 veranderde de naam van de Gemeente in De Wesleyaanse Gemeente. De nieuwe statuten werden goed gekeurd op 21 februari 1970 door de overheid van Suriname. 

Tussen 1994 en 2008 heeft de gemeente een snelle groei doorgemaakt. Nieuwe kerken, waaronder Latour, Patamacca, Moengo, Frans Guyana, Marienburg, Groningen en Albina werden gesticht.  Tal van buitenposten werden ook vele plaatsen in Marowijne, Paramaribo en Wanica gesticht. 

Pelgrim Kondre werd na de binnenlandse oorlog heropend. De broeders Adam Dijkman en Lodewijk Douglas kregen toestemming van de District Raad om het dorp weer op te starten.

De plaats heette aanvankelijk, Jaja Kondee. Het was een verlaten dorp van Ma Jaja.

Het dorp werd genoemd naar Ma Jaja, de Grootmoeder van Ma Ajeke. Door, naar hun mening, vreemde dingen die daar gebeurden, werd de plaats verlaten, en men verhuisde naar een nieuw dorp Ovilaolo.

In het 1950, heeft de zending van de Pilgrim Holiness Church, de huidige Wesleyaanse Gemeente, toestemming gevraagd om een dorp daar te stichten. Die toestemming werd gegeven door de nabestaanden van Ma Jaja. 

  De plaats werd voor de zending uitgezocht door de heer William Parris, de pleegvader      van Willem Parris, zoon van Da Akale. William Parris was een Balata bleeder, en kende    de omgeving heel goed. Da Akale heeft geholpen om de rest van de familie te Ovilaolo    zo ver te krijgen om toestemming te geven aan de Pilgrim Holiness Church op de            plaats over te nemen.

  Rev. Leonard Leitzel opende in 1950 een zendingspost onder de Boslandcreolen aan de    Boven Cottica, in het district Marowijne. Een belangrijke assistent in dit alles was de        heer William Parris. Na de schoonmaak van de plaats, werden er tenten opgeslagen.      De familie Leitzel verliet Paramaribo en vestigde zich op de plaats die nu Pelgrim Kondre genoemd wordt. Het werk in Paramaribo viel onder de leiding van Rev. L. van der Kuyp. 
Op 1 November 1953 opende de zending een dagschool te Pelgrim Kondre.  Mevr. Johanna Bartelink diende als onderwijzeres op de school, en hield ook buitenpostdiensten in de verschillende dorpen rondom Pelgrim Kondre van begin 1952 tot maart 1964. Ze gaf bigisma skoro te Kasabaondoo, het laatste dorp in Patamacca. Het geestelijk en educatief werk onder de Bosnegers ontwikkelde zich en het werk verspreidde  zich tot andere plaatsen zoals Akalekondre en Dantapoe. De familie Damba van Ovilaolo heeft zich daarbij verdienstelijk gemaakt bij de opbouw van Pelgrim Kondre. 


Jaja Kondre, zoals het was in 1950.




Dominee Leonard Leitzel begon met het werk op Pelgrim Kondre.
De zending is in 1950 begonnen met het bouwen van hutten.
Men gebruikte Kraboe-olo als hop om daar te kunnen bouwen, aangezien de plaats woest en verlaten was. 
Tii Nathan moest de zendelingen brengen van Moengo naar Kaboeolo visa versa. Ook moest hij ze helpen en wijzen hoe een hut op te zetten. 
Het werk begon gestalte te krijgen. De eerste hut diende tevens als kerkgebouw, werd opgezet.
Men maakte gebuik van de mensen van de omliggende dorpen om het werk gedaan te krijgen.



De familie Leonard Leitzel te Pelgrim Kondre.



De familie E. K. Purcell verving de familie L. W. Leitzel, gedurende een jaar vakantie van de familie Leizel. Het is duidelijk het ze geen lux leven hadden.



Eind jaren 1950, verhuisde de familie Leitzel naar Pelgrim Kondre.
Het echte werk begon toen gestalte te krijgen. Ze handden nu hun eigen buitenboord motor. Alontoe van de motorist, een werk waarvan hij met hart en ziel hield. 



Door de grote nood voor water moest er een waterput gegraven worden om aan schoon bronwater te komen.



De Ontwikkeling van de omgeving

Pelgrim Kondre werd het centrum van de omgeving, tot de binnenlandse oorlog in 1986. 



Het eerste schoolgebouw op Pelgrim Kondre


De plaats Pelgrim Kondre werd goed onderhouden.




Het onderhouden van de plaats



Het schoolgebouw in de jaren 60.



Er werd een kliniek gebouwd voor de governement arts.




Dit is het derde schoolgebouw op Pelgrim Kondre, gebouwd door James Leitzel. 



Het Nieuwe internaat gebouw, Johanna Bartelink Internaat, door James Leitzel.


De bouw van de Leonard W. Leitzelschool te Pelgrim Kondre in de periode van James Leitzel


Het eerste zendingshuis op Pelgrim Kondre.


Het latere zendingshuis


Men deed ook aan veeteelt


Het jongens internaat gebouwd door Charles Wiley.




Elke zaterdag was er poli uren op Pelgrim Kondre



Het schoolgebouw te Akale Kondre
Deze school werd gebruikt om de kinderen van Pelgrim Kondre op te vangen, tijdens de tyfus epidemie in 1962 in het Boven Cottica gebied. 
Het schoolgebouw van Pelgrim Kondre werd omgetoverd tot veldhospitaal. 


Het kerkgebouw te pelgrim Kondre. Het was een geschenk van de familie Beeker tijdens James Leitzel, in de jaren 60


Pelgrim Kondre met een vliegveld vanuit de lucht in de jaren 60.
Schoolkinderen van Dantapoe aangekomen op Pelgrim Kondre.
Pelgrim Kondre werd het centrum van de omgeving, tot de binnenlandse oorlog in 1986.


Belangrijke mensen uit de Damba families in de Ontwikkeling van de Pilgrim Holiness Church, nu De Wesleyaanse Gemeente
Alontoe
Hij werkte voor de zending. Op gegeven moment werd iemand anders in zijn plaats aangenomen. Hij moest dan weg.


Br. Willem Paris
Hij was onderwijzer, en later planmanager en voorganger. Ook hij heeft het bijzonder moeilijk gehad. Hij onderhield het hele dorp. Hij was ook monteur en timmenman. In de jaren eind zestig werd hij bijna ontheven. Hij kwam van een korte vakantie, en de zending had andere onderwijzers in hun plaats. Van de kapiteins Alexander (Da Boisa) van Morakondre en Da Amawja van Ovilaolo mochten de kinderen behorende tot de Djoe lo de school niet bezoeken. Dit duurde ongeveer 3 maanden, totdat de zending alles terugdraaide, en een van de nieuwe "onderwijzers" werd ontslagen.


Jengele
Jengele was een grote hulp voor de Leitzel. Hij was sterk en werklustig.
James Nathan
Hij werd de eerste niet Amerikaanse voorganger te Pelgrim Kondre, hoewel Philip Wiley de leiding van geheel had. 
Het was een turbilente periode, met veel jaloezie en afgunst.
Een zaterdag morgen kwam een broeder bij zijn ouders om ze te zeggen om alle functies neer te leggen en de plaats te verlaten, anders zouden ze huilen. Zijn tante Sa Welinie ging tekeer tegen die broeder.
Hij bleef nog enkele jaren, en verliet de plaats. Hij ging bij Alouisius Baldew werken, en later bij Suralco, waar hij 35 jaar heeft gewerkt.
Ma Ajeke was het oudste lid van De Wesleyaanse Gemeente
Tii Nathan was een van de eerste werkers op pelgrim Kondre. Toen men nog niet beschikte over buitenboard motoren, bracht hij de zendelingen, per korjaal, van en naar Moengo om inkopen te doen.
Hij was ook in het team van de eerste werkers.


Levi Iengibe werd in 1994 District Superintendent van De Wesleyaanse Gemeente in Suriname. Tot zijn terugtreding in 2010 heeft de gemeente een ongekende groei meegemaakt. De gemeente is wat limaten aantal betreft gegroeid met 1300%
Kerkplanten werd een normale zaakin de gemeente. Akalekondre werd weer geactiveerd. Op Moengo, Patamacca, Albina, Latour, Marienburg, Groningen en Frans Guyana werden er nieuwe kerken gesticht.
Talrijke preaching points en huisgemeenschappen werden gestart.
De school, het internaat, het zendingshuis, het jongensinternaat en een onderwijzerswoning te Pelgrim Kondre werden gerenoveerd. Twee nieuwe onderwijzerswoningen werden gebouwd.
Een lichtmotor met een capaciteit om ook Karaboe-olo van stroom te voorzien werd aangeschaft.
De Bijbelschool te Flora werd gebouwd, alsook de Moengo kerk en Latour. 
De regels van de gemeente werd in het Nederlands vertaald.
De zondagsschool en tienerclubs werden gereorganseerd. Tractaten en Bijbelstudie materaal werden geschreven.
Levi Iengibe


District Superintendent van 1994 - 2010
 

Ontwikkelingen binnen De Wesleyaanse Gemeente na de pioniers

Op 10 januari 1988 werden Willem Parris, Leendert Monkou en Levi Iengibe geordend als predikant in 

De Wesleyaanse Gemeente.

In 1992 werd Rev Saunders aangewezen als District Superintendent van het werk in Suriname. In 1993 

werd hij gekozen tot District Superintendent door de District Conferentie. In juni 1994 vertrok hij weer naar de

USA. Rev. Levi Iengibe, Ass. District Superintendent, werd toen benoemd tot District Superintendent door

de Regional Board van Suriname/Guyana.

In 1995 werd hij gekozen als District Superintendent, terwijl Rev. Willem Paris tot zijn assistent werd gekozen.

In december 1996 werd Suriname na 45 jaar gereclassificeerd tot een Provisional District.

Gedurende de periode 1996 tot 2010 hebben zich geweldige ontwikkelingen voorgedaan in De Wesleyaanse Gemeente Suriname.







De Rev. Leo van der Kuyp Bijbel College


Er was een grote schoonmaak van het hele dorp Pelgrim Kondre. Vanaf de waterkant t/m de Leonard Leitzel school. 







Ook waterleiding werd ter hand genomen. Jammer dat het niet afgemaakt kon worden, van wege geld gebrek. De pijpen zijn wel onder de grond, de watertoren geplaatst en de waterpomp was gekocht. 


Het zendingshuis werd gerenoveerd door een werkteam uit USA, onder leiding van James Leitzel.
De sleutels en gereedschappen werden overgedragen aan Br. Dijkman

Door Gods genade hebben wij geld mogen krijgen van NGO ontwikkelings Fonds voor de bouw van 2 onderwijzerswoningen.

Uit het restant konden we de eerste renovatie van de Leonard Leitzelschool financieren. 


De tweede renavatie van het schoolgebouw werd gefinancierd door Zzg (Zeisterzendingsgenootschap en RK Skanfonds.