Translate this page:

Ovilaolo anno 1932



Ovia Olo village - Posts | Facebook         Ovia Olo village - Home | Facebook
Ovilaolo lampesi


Ovilaolo

Het dorp Ovilaolo is ongeveer tegen 1840 gesticht door Da Kinelie.
Het is het moederdorp van andere dorpen zoals Kraboe-olo, Akalekondre en Denwai.
Ook zijn er familieleden in haast alle dorpen van het Cottica gebied. De grote familie zit aan de Tapanahonie rivier, voornamelijk in de dorpen Mainsi en Godo-olo.

Godo olo

De mensen leefden hoodzakelijk van landbouw, houtkap, jagen en visvangst. Met de komst van de moderne houtkap werkten ze voor Baldew, Alouisius, Sing, etc, die het hout via sleepboten naar hun houtzagerijen in Paramaribo brachten.
Toen Bruynzeel kwam werken te Patamacca, vonden de meeste mannen van Ovilaolo werk bij dit bedrijf. Er waren twee bedrijven daar werkzaam, de concessie houder Bruyzeel en het houttransport bedrijf Lommerts. Bruynzeel vestigde zich toen waar het oude dorp Kaboegoe Kondee, in Patamacca, was. Het dorp werd Bruynzeeldorp genoemd. Het hout werd via pontons, voortgetrokken door sleepboten, naar Paramaribo getransporteerd, waar de houtfabriek van BHM (Bruynzeel Hout Maatschappij) was gevestigd. Het hout was voornamelijk voor de export bestemd, maar ook de lokale markt werd voorzien van houtmateriaal. Bruynzeel staat bekend om zijn goedkope Bruynzeelwoningen, in verschillen formaten en soorten.

Bruynzeel hout transport van Patamacca naar Paramaribo


Foto galerij - Tropenbos Suriname                    Tropenbos Suriname versterkt samenwerking inheems dorp middels schenking  bosbouw materiaal - Tropenbos Suriname    
                     De kostgrond speelde een belangrijke rol bij de Marrons.             Houtkap was voor de mensen een middel                                                                                                                      van bestaan.


                                                                                                cassave brood bakken. Dit is een heel proces.                                          


Visvangst
Het vissen gebeurde op verschillende manieren. Men kon hengelen, wat vooral de dames vaak deden.
Voor de mannen was visvangst met bakisi (fuik). Men legt dit in de kreek, met speciale aas, afhakelijk van wat men wil vangen. Het ging meestal om vissen zoals djaki, noja, patakka,maar ook anjoemara.
    
 
  H-0588 | Amazonian Museum Network  Zwampvissen in beslaggenomen »     Grote krobia te koop vandaag bine... - Aarav vis bedrijf | Facebook

Een andere methode om te vissen was de "PONSU LIBA". Hier maakte men gebruik van neku, een giftige liaan, om de vissen in de rivier of kreek te bedwelmen. In de kreken gebruikte men koenamie, een bedwelmende plant.

Petroleumstel
  Een hele boot nekoe wordt fijn geslagen en in de rivier    gegooid. De vissen gaan dan bedwelmen. Ze komen        aan de oppervlakte, en worden dan gevangen door de      mensen. Het was een geweldig evenement waaraan        jong en oud deelnamen. De mensen zijn dan de hele        dag weg. Ze kookten langs de rivier. 

  Zij die een primus (petroleum brander) hadden,              kookten wel in de boot. 
  De mannen die de neku was, hadden het recht om een    deel van de vangst van de mensen op te eisen. Een        deel werd ook genomen voor festiviteit.
  Dit werd dan overhandigd aan de basijas die ervoor        gaan zorgen dat ze werden gekookt of gebakken. 

  Dit gebeurde meestal een dag voor de grote                    evenementen, om genoeg vis te hebben voor het feest.    Die evenementen waren meestal Piesalie (Aitidei),          Poebaaka (het beeindigen van een rouwperiode),            Diemoentiki (drie maanden na het overlijden van            iemand en Bookode (Brokodeei).  

  De vissen werden vers gekookt, gezouten, gerookt          (barbakotten).






 Politiebericht ~ 24-jarige veroorzaakt dodelijk schietincident tijdens jagen  ~ Suriname  Jagen
    Om te overleden doen de mensen aan jagen. Meestal gaan ze in                groepsverband, maar ook invidueel. Vroeger gingen ze met speciaal          getrainde jachthonden het bos in. Men jaagt op groot wild zoals pakira,      piengo, hert en hei ('s avonds) en buffel. Ook vogels zoals mamafowru      (patrijs), raven, papegai, koejake (toekan), maraai, akami (kamikami),      etc. 



Collared Peccary | Biodiversity Database Suriname
Pakira


Small Brown Brocket | Biodiversity Database Suriname   Lowland Paca | Biodiversity Database Suriname     Zoogdieren - De website van mhedelmannatuur! 
                                  Hert                                             Hei                                   Aguti (Konkoni)                                        



Wild van Suriname / Wild life of South America ( Suriname )     Dieren - 3guyanas    Brownsberg Natuurpark - Suriname Holidays
                                   Kapasi                                 Bofoo (Tapir)                                Baboen



Vogelsoorten

    Great Tinamou / Grote Tinamoe          Scarlet Macaw / Geelvleugelara, Bokraaf          Gray-winged Trumpeter / Trompetvogel, Kamikami                       Mamafowru                               Djabaa (Raven)                           Akami (Kamkami)



PONSU LIBA

Een andere methode om te vissen was de "PONSU LIBA". Hier maakte men gebruik van neku, een liaan, om de vissen in de rivier of kreek te bedwelmen.

Een hele boot nekoe wordt fijn geslagen en in de rivier gegooid. De vissen gaan dan bedwelmen. Ze komen aan de oppervlakte, en worden dan gevangen door de mensen. Het was een geweldig evenement waaraan jong en oud deelnamen. De mensen zijn dan de hele dag weg. Ze kookten langs de rivier en in de boot. Dit gebeurde meestal een dag voor de grote evenementen, om genoeg vis te hebben voor het feest. Die evenementen waren meestal Piesalie (Aitidei), Poebaaka (het beeindigen van een rouwperiode), Diemoentiki (drie maanden na het overlijden van iemand en Bookode (Brokodeei).  


Ovilaolo anno 2022

Het dorp Ovila-olo is niet meer wat het vroeger was. Het dorp is uitgebreid, en beschikt nu over electriciteit en straks over kraanwater. Het aantal mensen in het op is ook flink toegenomen. Het is een heel mooi dorp dat ruimtelijke ordening behoeft. 
Sabana
Deze weg is de verbindingsweg tussen de weg naar Langatabiki en het dorp Ovilaolo.
Het loopt dwars door de savana (sabana). Hier tref je mooie savana vegetatie aan. Ananas die gewoon in het wild groeien. Voor het eerst heb ik hier zwarte bloenen gezien. Niet de vergeten de mooie oase met palmssorten.
Ook zijn verschillende vogel soorten met vreemde geluiden. 
In het verleden was daar de habitat van dieren zoals tijgers, omdat men kon jagen op herten en konijnen die in de buurt voorkomen.




Dit is de weg naar de rivier. Het wordt nu alleen gebruikt door de jongeren omdat de ouderen de heuvel niet op en af kunnen.
Ovilaolo is de plaats met baanzand. In de regentijd blijft het even mooi.



Dit is de zaal van de basjas. Het wordt gebruikt om hun werkzaanheden zoals koken, vergaderen, etc. te verrichten. 
Ze zijn hardwerkende mensen die de kapiteins ondersteunen. 
In het dorp zijn er 3 kapiteins, die altijd in contact staanmet andere kapiteins van de omliggende dorpen.

De huidige Kapiteins van Ovilaolo

Van links naar rechts
Kaptin Herman Djoe - Kaptin Abel - Kaptin Stenley Tuinfort - Kaptin Herman Poeloedja (Akalekondre)
De bekende kapiteins van vroeger waren Da Amwja, Da Manvian, Da Bane.
Kaptin Malie (Marie) is de eerste vrouwelijk kapitein van Ovialaolo.

De huidige kapitein van Kraboe-olo is David Koina (links)
David Koina is in de plaats gekomen van Tii Nathan.

Als deze kapiteins waren te Ovilaolo ter gelegenheid van de begrafenis van Jozef Boesia op 25 juni 2022.
Het was een zeer drukke begrafenis. Honderden mensen waren daar in het dorp om Jozef de laatste eer te bewijzen. Naar verluid was de "singi neti" ook drk bezocht. Net als vroeger was de zitting bij "gawaoesoe", de rouwzaal. Het enige verschil met vroeger is dat er een dienst wordt gehouden, en niet al de rituelen. 

Enkele indrukken van Ovilaolo op 25 juni 2022
















Festiviteiten van Vroeger

Yali (Nieuwjaar)
Een van de belangrijke feesten te Ovilaolo, was Yali.
De mensen spaarden er naar toe. Het hele jaar werd er gewerkt en gespaard om het feest groots te vieren. Op Ovilaolo werd het feest 8 dagen lang gevierd. Owru yari gingen de mensen naar Moengo om spullen te kopen voor het feest. Frisdrank (soft), blom, olie, cacao, thee, gele erwten, bruine bonen, zoutvlees, varkenstaart, bakeljauw, etc. werden aangeschaft. Wat zeker niet mocht ontbreken was vuurwerk, om het oude jaar (owru yari) weg te schieten en het nieuwe jaar (Njun yari) in te luiden. Ook gingen de mannen naar Frans Guyana om tavian (alcohol) te smokkelen. Dat mag zeker niet ontbreken bij festiviteiten.

Baka Bolong
Vanaf de vooravond zijn de dames bezig met het maken van speciale gerechten. Het meest favoriete gebak was baka bolong (pannenkoek). Dat wordt dan op Nieuwjaar ochtend gegeten. Gebakken vis, kaas, pindakaas, etc, werden gebruikt als broodtoespijs. 

Vanaf half twaalf 's avonds moest alles rustig zijn, want men moest de middernacht sirena van Suralco te Moengo horen om de bombels af te schieten. Het was een strijd tussen Opoese en Bilose Kondee. Mannen zoals Neiman (Adjonbokielie), Makielien, Ba Poe, Abangalie, en anderen van Bielose kondee stonden klaar om de wedstrijd aan te gaan met mannen als Apietie, Koetoe, Mankasa, Tii Tjansie, en anderen van Opoese kondee.
Meestal wonnen de mensen van Bielose Konde. Het is begrijpelijk, want de geluid bereikte Bilose Kondee eerst.

Dansen
Na het afschieten van bombels, gaat men aleke, awasa en songe dansen. De mensen die het feesten gezellig maakten waren Tii Keleon, Tii Bane, Mankasa, Baa Simie, Tii Tjansie, Tii Boesia, Tii Senkiimie en Manjeei. Onder de vrouwen waren dat Sa Toemi, Sa Kamiesie, Sa Fiene, Sa Doekoe.

190 ideeën over Suriname marron | inheemse kunst, geschilderde deuren,  kartonnen knutsels
Voorbeeld van Awasa

Vanaf de tweede dag hadden de mensen prodowaka, acht dagen lang, 's morgens en 's middags. Vermeldenwaard is dat gedurende de periode van acht dagen niemand een kleed twee keren mocht dragen, anders was het "katoesoe na wan". Dat wilde niemand hebben. Elke avond werd er gedanst (pee).

Eten en drinken
Op nieuwjaarsdag was na het ontbijt, kende men ook de lunch, tegen 1 uur. Dan werd het of bruine bonen of gele erwten met zoutvlees, varkenstaart, spek en droge vis. Het eten is speciaal in het jaar. 
Soms werden ook gerechten gemaakt als Tenawii, Bakoeba koekoe, Afiingi en Mokisi aliesie. Kinderen en volwassenen mochten soft (limonade) drinken. Iedereen die je gelukkig Nieuw Jaar kwam toewensen, kreeg limonade te drinken. Ook ontbrak de bekende tavian, alcohol uit Frans Guyana, niet. Dat was voor de volwassenen. Voor de festiviteiten waren er ook eten en drinken. Baka bolong, bojo, limonade, tavian, etc.


Bekende gezichten van Ovilaolo

Da Koeneisi (Daada)

Da Koeneisi, meer bekend als Daada, was zoon van Da Kinelie. Hij was ook bekend als de beheerder van de sweli op Ovilaolo. Hij leefde met Ma Ania waaruit Amoiede, Sa Fiene, Sa Toboekoe, Sa Dembejee, Tii Ajenie zijn geboren.
Ook leefde hij met Ma Agitjalie. Ze hebben maar 1 dochter, Sa Madoewe. 


Da Ndoi
Hij wilde graag kapitein worden, en bewoog hemel en aarde om het te worden. Tot zijn grote woede werd Da Manvian de kapitein. Hij was woest kwaad op Da Manvian. Een paar jaren voor zijn dood ging hij regelmatig naar de kerk. Hij ging elke zaterdagmiddag van Ovilaolo naar Abadoekondee, bij de RK kerk, om de dienst van zondag niet te missen. Hij had geen kinderen. 

Tii Kelion

May be an illustration of one or more people

Hij was een geweldige zanger en danser. Zonder hem was een fanowdu (festiviteit) niet spannend.
Hij was bekend als een snelle man. Hij zat met een baby op schoot in een hangmat toen het touw het begaf. Hij sprong met dat kind op schoot uit de hangmat. 

Kabiten Da Manvia

May be an image of 2 people

Hij was de kapitein die geen gekronkel kende in zijn oordeel.
Hij kende iedereen. Zelfs in de stad kon huij je in de verte herkennen.
Een zeer beleefde man, die van klein tot groot respecteerde.

Tii Solibi (Dodo)
Tii Solibi was een zeer sterke man. Hij was geen geweldige zanger, maar moest zijn kunnen tonen, toen een zekere Sa Aloina uit Kawina voor korte tijd op Ovilaolo kwam wonen. De mannen waren onderste boven in het dorp. Wie zou de gelukkige zijn. Om Sa Aloina die goed kon dansen en zingen het hof te maken, moest hij ook kunnen zingen. Hij componeerde snel een lied: "Hieta, hieta, hieta wasi mooi". Jammer dat het lied niet toereikend was. Dus, alle moeite was voor niets.

Tii Djenboe (Tuinfort)

May be an image of 1 person and text

Een bekend ding van hem was dat hij van plagen hield. Hij was altijd de bewaker van de hut met voedsel en alcohol tijdens een ffest in het dorp.
Hij is de vader van de huidige kapitein Stenley Tuinfort van Ovilaolo.

Sa Duuku

May be an image of one or more people

Zij is de moeder van geweldige de voetballers, Look, Leo (Atantoe), Jozef, Anton, Kasia en Omaidu.
Ze kon ook goed dansen.


                                              Da Ajenkoe
Hij was broer van Da Aninie en Da Salimai.
Hij is de verwekker van de Bettersons.

May be an image of 1 person and standing




Kinderen van Ovilaolo rond 1955


                                                                     Kinderen van Oviaolo rond 1955
Bekende gezichten van links naar rechts: Staande- Appa, Lonsei, Tajabafoe, Jengele; zittend - Jonkani, Delia, James, Sofe, Nita, Hans, Apanai, Adadaa, Apoo, Pietiesani


Op deze foto staan van links naar rechts, Toboi, Lonsei, Pitisani en Senkiimi.

Tii Senkiimi
Hij was broertje van Tii Kelion ( Da Sandoejoe).
Hij heeft voor het eerst kennis gemaakt met gesuikerde melk bij de Leitzels tijdens hun missie in Ovilaolo. Een avond toen ze daar in het dorp waren voor dienst, wist Senkiimi dat er gesuikerde melk daar was. Hij bezocht de dienst niet, maar verkoos om de gesuikerde melk te gaan stelen. Terwijl hij bezig was, kwam Broeder Leitzel (Mineli) en zag Senkiimi in de hut. Senkiimi zette snel de melk onder zijn oksel, onder zijn poetoekele (overkleed), maar wel onderste boven. "Senkiimi yu fufuru a meliki?" "Nono Mineli, fu mi angai gadu, mi a teke a meliki." Op dat moment druipte de melk langs zijn zij op de grond. "Ma Senkiimi san e kai a doti dape?" Senkiimi schreeuwde "oho aa a kaba".

             Halioedoe (houtblokken slepen)
Van alles werd er een festiviteit gemaakt. De mannen in het dorp hadden hun hali oedoe schema. De persoon die aan de beurt was, moest voor eten zorgen. Er werd dan gekookt voor alle mensen die gaan deelnemen aan de halioedoe.
Een andere attractie was dat de mannen bij de landing gaan worstelen, als ze klaar waren met halioedoe. De dames stonden dan klaar om hun favorieten aan te vuren.
__________________________________________

Links zien we een korjaal, gemaakt uit een boomstam. Om een man te heten waren er dingen je zou moeten kunnen doen n.l., een krjaal maken, een hut maken en je eigen kostgrond openkappen. Ook het hebben van een jachtgeweer was een voorwaarde. De jonge mannen werden onderwezen door de vader of een oom.



Andere bekende mensen van Ovilaolo

Deze man is Tii Baboen, de man van Sa Siido.
Hij was zoon van Ma Bunoeman en Da Janga. 
Dit gezin bestond verder uit: 
- Sa Melimie, de vrouw van Tii Malonti
- Sa Salenie. 
Ze woonden op Lantoewei, maar zijn oorspronkelijk van Ovilaolo.


Sa Kamisie

Ze was dochter van Ma Mbesiba en Da Toba.

De andere kinderen waren: 

- Sa Siido

- Baa Bokè


Bekende families te Ovilaolo


Ma Tjekedina (Ma Nènè)
Ma Tjekedina kreeg de volgende kinderen:
Met Da Andoonie:
1. Da Anini
2. Da Salimai
3. Da Alaunge
4. Da Ajenkoe
5. Sa Tienasii
Ma Tjekedina stopte de relatie met Da Andoonie, en leefde verder met Da Djang. Uit deze relatie zijn de volgende kinderen geboren:
6. Tii Tieje
7. Sa Baja
8. Tii Gason

Da Salimai

Da Salimai was tweeling broer van Da Anini, de eerste man van Ma Ajeke. Hij leefde met Ma Beetija. Uit die relatie zijn de volgende kinderen geboren:

1. Sa Longoma

2. Sa Dogalie

3. Sa Mbiegie

4. Sa Aloanie (Tina)

5. Sa Apow

6. Sa Jonkanie

7. Tooding


Da Anini

Hij had kinderen met 

Met Ma Ajeke van Ovilaolo: 

- Sa Aleika

- Sa Toemi

- Sa Welinie.

Met Ma Andoje van Kawina:

- Tii Mangai

- Tii Montoe

- Tii Balineng

- Sa Anoekoe




Bijzondere dingen

Ma Ijuamba wilde niet hebben dat Tii Mankowan en Sa Madoewe een verhouding zouden hebben. De relatie ging toch door en er werd een kind geboren, dat later dood ging.
Later werd Beeba weer zwanger van Tii Mankowan. Uit dat zwangerschap werd Sa Akeetia geboren.
Akeetia werd opgebracht door Ma Abamba. 

Ma Aba
Zij was oorspronkelijk niet van Ovilaolo. Zij kwam samen met haar man, Da Kadje, vanuit Godo-olo naar Ovilaolo. Deze had haar later in de steek gelaten, en keerde terug naar Tapanahoni. Ma Aba bleef echter op Ovilaolo. Ze hadden de volgende kinderen:
1. Tii Tjilie
2. Da Bedjoe
3. Ba Galiege
4. Sa Abeliba
5. Ba Doegoejoe
6. Tii Doemoiti


Sa Atoekaja
Zij was zus van Sa Apinami. Ze woonde op Ovilaolo en leefde met Da Koetoe van Moelakondee.
Ze woonden op beide plaatsen, Ovilaolo en Moelakondee. Ze hadden geen kinderen. 

Da Ajenkoe

Da Ajenkoe was een jongere broer van Da Anini en Da Salimai

De Bettersons komen van Da Ajenkoe.  

Hij heeft de volgende kinderen:

Met Ma Kekemi.

1. Tii Leon

Met Ma Apoedie

2. Tii Beeineng

3. Sa Koelie

4. Baa Bangalie

5. Baa Poe

6. Maipolie

7. Sa Teeita (Agnes)

8. Apoombo (Timo)

9. Tataa Madreina

10. Neme Antelisie



Ma Afoekamie (Nicht van Ma Ajeke) kreeg:

Met Da Agoemasie van Paapakondee:

1. Ma Misasie - Die kreeg met

Da Lado, een stadscreool: 

- Sa Doekoe

2. Ma Mbesiba kreeg met

Da Toba van Gaangoedoepasi:

- Sa Siido

- Sa Kamisie

- Baa Bokè

3. Ma Fiitan - Had geen kinderen. Zij leefde met Da Tjampie van Kawina. 


Ma Ijuamba 

Ze kreeg met Da Akwamoe van Langaoekoe:

1. Sa Madoewe (Beeba). Zij kreeg met

Tii Mankowan

- Sa Aketia

Met Tii Djemboe:

- Tajabafu (Rene)

- Apitie

- Koetoe (Ro)

- Kake (Nu kapitein)

2. Sa Koemaama - Had geen kinderen.

3. Ba Simie - kreeg met Sa Awaa: Kosimie


Sa Apinami

Ze was een zusterskind van Ma Ijuamba.

Ze kreeg de volgende kinderen:

Met Da Songo van Godo olo:

1. Tii Dempai

Met Da Amindie van Moelakondee:

2. Sa Moenoe

3. Bentijajo

4. Miendolia

5. Louisa

6. Jotoe

Ze woonden te Moelakondee.