Translate this page:

Moengo

Moengo komt in actie: “Stafdorp is van ons” - Suriname Herald

De plaats is in het begin van de 20e eeuw gesticht, nadat in 1916 de Surinaamsche Bauxiet Maatschappij (SBM) in het gebied winbare voorraden bauxiet had ontdekt. De SBM, later omgedoopt in Suriname Aluminium Company (Suralco) was een volle dochtermaatschappij van de Aluminum Company of America (Alcoa).

Marowijne District

Marowijne is een district van  Suriname , gelegen aan de noordoostkust. De hoofdplaats van Marowijne is  Albina , met andere steden zoals  Moengo en  Wanhatti . Het district grenst in het noorden aan de  Atlantische Oceaan, in het oosten aan Frans Guyana in het zuiden aan het Surinaamse district  Sipaliwini en in het westen aan de Surinaamse districten  Commewijne en  Para. 

De  bevolking is ongeveer 18.294 en de wijk heeft een oppervlakte van 4627 km 2

Geschiedenis

Marowijne is ook de thuisbasis van vele Marron dorpen . De Marrons zijn afstammelingen van slaven die eeuwen geleden aan hun  Nederlandse meesters zijn ontsnapt, met name slaven die in de 18e eeuw van de enorme  plantages van Suriname zijn ontsnapt. Ze vestigden autonomie voor hun binnenlandse nederzettingen door een vredesverdrag van 1760 met Nederland, dat ze niet kon overwinnen. 

Albina werd op 13 december 1845 opgericht door  August Kappler en werd vernoemd naar zijn vrouw. Albina ligt vlakbij de grens met  Frans Guyana. Het is de belangrijkste stad, en het grootste gebied dat niet afstamt van de Nederlanders.

In het begin van de 20e eeuw werd bauxiet ontdekt in het Marowijne-district, wat leidde tot een hausse in de mijnbouw die het hele land aanzienlijk verrijkte. De bauxietindustrie zorgde voor de groei van Moengo dat vanaf 2020 de grootste stad in het district is. 

Op 22 juli 1986 begon de Surinaamse Binnenlandse Oorlog . Die nacht veroverde het Jungle Commando onder leiding van Ronnie Brunswijk de controlepost bij Stolkertsijver en opende het vuur op de kazerne in Albina. De burgeroorlog die volgde, leidde tot het bloedbad van Moiwana, waarbij 35 burgers, waaronder vrouwen en kinderen, werden gedood door het nationale leger onder leiding van Dési Bouterse , en grootschalige vernietiging in Albina en Moengo. De burgeroorlog leidde ook tot een vluchtelingencrisis in Frans-Guyana. 

Het district heeft ook een grote toeristenindustrie en is de locatie van resorts aan de oceaan in Galibi, die wordt bewoond door een inheemse bevolking.

De hoofdweg voor Marowijne is de Oost-West Verbinding. De afstand tussen Paramaribo en Albina is ongeveer 150 kilometer (95 mijl). 

Gezondheidszorg

In het District bevinden zich vier gezondheidscentra, en in Albina is een regionaal medisch centrum dat als klein ziekenhuis kan worden aangemerkt, maar gespecialiseerde gezondheidszorg moet in Paramaribo of Frans-Guyana plaatsvinden. In samenwerking met het Franse Ontwikkelingsagentschap en de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank is in Albina een ziekenhuis gebouwd. 

Resorts

Resorts van Marowijne

Marowijne is verdeeld in zes resorts ( resorten ):

  • Albina (integraal deel van Suriname)
  • Galibi (inheems gebied)
  • Moengo (Marron autonoom gebied)
  • Moengotapoe (Marron autonoom gebied)
  • Patamacca (Marron autonoom gebied)
  • Wanhatti (Marron autonoom gebied)

dorpen

  • Alfonsdorp
  • Bigiston
  • Christiaankondre
  • Langamankondre
  • Lantiwei
  • Moiwana
  • Ovia Olo
  • Pikin Santi
  • Pinatjaimi
  • Ricanau Mofo
  • Tamarin

Referenties

  1. ^ a b c d "Resorts in Suriname Census 2012" (PDF) . Ontvangen 21 mei 2020 .
  2. ^ een b "Distrikt Marowijne" . Suriname.nu (in het Nederlands) . Ontvangen 21 mei 2020 .
  3. ^ "Het Ndyuka-verdrag van 1760: een gesprek met Granman Gazon" . Culturele Survival Quarterly . Ontvangen 21 mei 2020 .
  4. ^ "Encyclopedie van Nederlandsch West-Indië - Pagina 398 - Kappler (augustus)" (PDF) . Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letterkunde . 1916 . Ontvangen 19 mei 2020 .
  5. ^ "Overzicht van Alcoa in Suriname" . Alcoa . Ontvangen 2013-04-26 .

MOENGO

Suriname brokkelt af – Dagblad Suriname

De plaats is in het begin van de 20e eeuw gesticht, nadat de "Surinaamsche Bauxiet Maatschappij" in het gebied winbare voorraden bauxiet had ontdekt. Aanvankelijk was Moengo alleen via de rivier bereikbaar. De Cotticarivier werd bevaarbaar gemaakt voor zeeschepen die te Moengo bauxiet kwamen ophalen.

Bauxite factory at Moengo, Suriname 1960s. News Photo - Getty Images

De plaats is in het begin van de 20e eeuw gesticht, nadat in 1916 de Surinaamsche Bauxiet Maatschappij (SBM) in het gebied winbare voorraden bauxiet had ontdekt. De SBM, later omgedoopt in Suriname Aluminium Company (Suralco) was een volledige dochtermaatschappij van de Aluminum Company of America (Alcoa). Aanvankelijk was Moengo alleen via de rivier bereikbaar. De Cotticariver werd bevaarbaar gemaakt voor zeeschepen die te Moengo de bauxiet kwamen ophalen. In 1922 werd de eerste bauxiet geëxporteerd naar Trinidad om van daaruit te worden vervoerd naar de Verenigde Staten van Amerika. Moengo beschikte over een haven met zwaaikom, waar de schepen konden keren. Tijdens de  Tweede Wereldoorlog werden de transporten beveiligd door Amerikaanse soldaten en door de  Surinaamse Schutterij.

Eind  jaren twintig werd een weg naar Albina aangelegd. In 1955 werd een airstrip (vliegveld) aangelegd, en sinds 1964 is Moengo vanuit  Paramaribo via de weg naar Albina bereikbaar (Oost-westverbinding). Door de bouw van de Jules Wijdenboschbrug is de reistijd vanuit Paramaribo nog flink verkort. Daarvoor moest men gebruik maken van de veerverbinding Paramaribo - Meerzorg. Van Langatabbetje loopt een moeizaam onderhouden weg naar Moengo.


Het veer die de verbinding onderhield tussen Paramaribo en Meerzorg


Fotoalbum • Paramaribo - Suriname Holidays | Fotoalbum, Vakanties, Reizen
De Jules Wijdenboschbrug die Paramaribo en Meerzorg verbindt
Abaaliba, waar de winkel van Frits stond. Veel mensen van de dorpen kwamen hun spullen hier kopen. Ook bij Alan was een grote toeloop.



Dit is de aanmeersteiger van Moengo waar Gonini, een vrachtschip, aanmeerde. Ook het vrachtschip Nirmala gebruikte deze haven.



De mensen van de dorpen aan de Coticca rivier en de dorpen in de omgeving kwamen bij de Moengo markt hun waar verkopen. Casavebrood, verse rijst (kio alisie), vis, kip, wild, etc. Vooral op Gaang Feda (Fortnight van Suralco) was het een ware belevenis.
Voor de Oost-Westverbinding er bestond, werd de verbinding tussen Paramaribo en Moengo onderhouden door het motorschip Paramaribo, voor wat personenverkeer betreft.


.
Frits kapt hier varkenstaart voor een klant. Varkenstaart, zoutvlees en bakkeljauw waren zeer populair bij de Marrons.